Žatecký poloraný červeňák |
|
|
|
Hořké látky
|
Veškeré pryskyřice |
13-20 % w. |
Foto: Chmelařský institut s.r.o, Žatec
|
a-hořké látky |
2,5-4,5 % w. |
ß-hořké látky |
4,0-6,0 % w. |
Kohumulon |
23-26 % w. |
Kolupulon |
39-43 % w. |
Chmelové silice
|
Hmotnost silic |
0,4-0,8 g/100 g |
Myrcen |
25-40 % rel. |
2-undekanon |
0,5-0,9 % rel. |
4-dekonová kyselina, ME |
1,0-1,75 % rel. |
Karyofylen |
6-9 % rel. |
Humulen |
15-30 % rel. |
Farnesen |
14-20 % rel. |
Selinen |
0,5-1,5 % rel
|
Žatecký poloraný červeňák byl získán klonovou selekcí v původních porostech. Tato odrůda je pěstována v devíti klonech.
Pivovarské použití - Žatecký poloraný červeňák je jemná aromatická odrůda pro druhé a třetí chmelení, případně studené chmelení. Vůně chmelových hlávek je charakterizována jako standard vysoké kvality. jedná se o pravou, jemnou chmelovou vůni.
Více informací najdete v sekci Jedinečnost Žateckého chmele a v Atlasu českých odrůd chmele
|
Hořké látky
|
Veškeré pryskyřice |
15-22 % w. |
Foto: Chmelařský institut s.r.o., Žatec
|
a-hořké látky |
3,5-6 % w. |
ß-hořké látky |
4,0-6,5 % w. |
Kohumulon |
20-25 % w. |
Kolupulon |
39-43 % w. |
Chmelové silice
|
Hmotnost silic |
0,5-1,0 g/100 g |
Myrcen |
25-35 % rel. |
2-undekanon |
0,4-0,8 % rel. |
4-dekonová kyselina, ME |
0,5-1,0 % rel. |
Karyofylen |
6-9 % rel. |
Humulen |
15-25 % rel. |
Farnesen |
15-20 % rel. |
Selinen |
3-5 % rel |
Odrůda Saaz Late byla získána výběrem z potomstva F1 generace po rodičovské kombinaci rozpracovaného šlechtitelského materiálu, který má v původu Žatecký poloraný červeňák. Odrůda je pozdního charakteru.
Pivovarské použití: Saaz Late je aromatická odrůda pro druhé a třetí chmelení. Aroma je pravé, jemné chmelové.
Více informací najdete v Atlasu českých odrůd chmele
|
Hořké látky
|
Veškeré pryskyřice |
20-23 % w. |
Foto: Chmelařský institut s.r.o., Žatec
|
a-hořké látky |
5-7 % w. |
ß-hořké látky |
6-9 % w. |
Kohumulon |
25-30 % w. |
Kolupulon |
45-50 % w. |
Chmelové silice
|
Hmotnost silic |
1,5-2,0 g/100 g |
Myrcen |
40-50 % rel. |
2-undekanon |
1,5-2,0 % rel. |
4-dekonová kyselina, ME |
1,0-1,5 % rel. |
Karyofylen |
7-11 % rel. |
Humulen |
20-30 % rel. |
Farnesen |
< 0,1 % rel. |
Selinen |
< 0,1 % rel. |
Sládek – vznikl křížením a je charakteristický vysokým podílem beta hořkých kyselin a vysokým výnosovým potenciálem. Odrůda Sládek byla registrována v roce 1994. V současné době je pěstována na ploše téměř 200 ha, což zaručuje produkci 400 až 500 t chmele. Tato odrůda byla zařazena do dlouhodobého pokusu a byla pivovarsky testována s řadou odrůd aromatického typu (Chmelařský institut Žatec pořádá mezinárodní degustace od roku 1998) ze zahraničí (Hal. Tradition, Cascade, …) a vždy zvítězila. Odrůda Sládek se stává stěžejní odrůdou pro druhé chmelení ležáckých piv. U „levných“ piv typu klasik je používána pro třetí chmelení místo Žateckého poloraného červeňáku. Odrůda Sládek má v původu Žatecký poloraný červeňák, po kterém získala vysoký obsah beta hořkých kyselin, které zjemňují charakter hořkosti.
Více odborných informací najdete v Atlasu českých odrůd chmele |
Hořké látky
|
Veškeré pryskyřice |
17-22 % w. |
Foto: Chmelařský institut s.r.o., Žatec
|
a-hořké látky |
5-8 % w. |
ß-hořké látky |
4-6 % w. |
Kohumulon |
35-40% w. |
Kolupulon |
57-62 % w. |
Chmelové silice
|
Hmotnost silic |
0,9-1,8 g/100 g |
Myrcen |
40-55 % rel. |
2-undekanon |
0,1-0,25 % rel. |
4-dekonová kyselina, ME |
0,5-1,0 % rel. |
Karyofylen |
10-15 % rel. |
Humulen |
20-35 % rel. |
Farnesen |
< 1,0 % rel. |
Selinen |
1-3 % rel.
|
KAZBEK - odrůda Kazbek byla získána výběrem z potomstva hybridního materiálu, kde je v původu ruský planý chmel. Robustnost a stabilita jsou zakotveny v názvu odrůdy, protože kazbek je nejvyšší horou středního Kavkazu, a tyto vlastnosti jsou pro ni charakteristické. Aroma hlávek je kořenité - citrónové.
Pivovarské použití - Kazbek je aromatická odrůda vhodná pro druhé chmelení nebo případně studené chmelení. Je také zařazována do kategorie odrůd "flavour hops", které jsou charakteristické kořenitou nechmelovou vůní. |
Hořké látky
|
Veškeré pryskyřice |
22-26 % w/w |
Foto: Chmelařský institut s.r.o., Žatec
|
a-hořké látky |
5-8 % w/w |
ß-hořké látky |
6-9 % w/w |
Podíl a/ß |
0,80-1,0 |
Kohumulon |
23-26 % rel. |
Kolupulon |
40-45 % rel. |
Chmelové silice
|
Hmotnost silic |
1,0-1,5 % w/w |
Myrcen |
30-45 % rel. |
Linalol |
0,50-0,75 % rel. |
2-undekanon |
0,4-0,8 % rel.
|
4-dekonová kyselina, ME |
0,8-1,5 % rel. |
Karyofylen |
7-10 % rel. |
Humulen |
17-23 % rel. |
Farnesen |
1-3 % rel. |
Selinen |
6-12 % rel. |
Chmelové polyfenoly |
Veškeré polyfenoly |
3,5-4,5 % w/w |
Xanthohumol |
0,5-0,75 % w/w |
Odrůda Bohemie byla získána výběrem z potomstva F1 generace matečné aromatické odrůdě Sládek a z rozpracovaného šlechtitelského materiálu, který má v původu Žatecký poloraný červeňák. Odrůda byla registrována v roce 2010.
Pivovarské použití: odrůda je vhodná pro druhé chmelení. Aroma je slavě kořenité, chmelové.
Více v Atlasu odrůd |
Hořké látky
|
Veškeré pryskyřice |
22-26 % w/w |
Foto: Chmelařský institut s.r.o., Žatec
|
a-hořké látky |
5-8 % w/w |
ß-hořké látky |
5-8 % w/w |
Podíl a/ß |
0,80-1,20 |
Kohumulon |
17-21 % rel. |
Kolupulon |
35-40 % rel. |
Chmelové silice
|
Hmotnost silic |
1,0-2,0 % w/w |
Myrcen |
30-45 % rel. |
Linalol |
0,7-1,2 % rel. |
2-undekanon |
0,6-1,0 % rel. |
4-dekonová kyselina, ME |
1,0-2,0 % rel. |
Karyofylen |
6-11 % rel. |
Humulen |
15-25 % rel. |
Farnesen |
<1,0 % rel. |
Selinen |
10-19 % rel. |
Chmelové polyfenoly |
Veškeré polyfenoly |
3,5-4,5 % w/w |
Xanthohumol |
0,4-0,7 % w/w |
Harmonie – vznikla křížením a je charakteristická vysokým podílem beta hořkých kyselin a oproti odrůdě Sládek má vyšší obsah chmelových pryskyřic. Odrůda byla registrována v roce 2004. První pivovarské testy i ověřovací zkoušky v českých pivovarech poukazují na dobrou kvalitu a to především na intenzitu a kvalitu vůně piva.
Pivovarské použití - aromatická odrůda vhodná pro druhé chmelení. Aroma je kořenité, chmelové.
Více odborných informací najdete v Atlasu českých odrůd chmele |
Hořké látky
|
Veškeré pryskyřice |
18-25 % w. |
Foto: Chmelařský institut s.r.o., Žatec
|
a-hořké látky |
6-9 % w. |
ß-hořké látky |
3-5,5 % w. |
Kohumulon |
22-27 % w. |
Kolupulon |
43-48 % w. |
Chmelové silice
|
Hmotnost silic |
1,2-2,0 g/100 g |
Myrcen |
40-55 % rel. |
2-undekanon |
0,5-1,0 % rel. |
4-dekonová kyselina, ME |
1-1,5 % rel. |
Karyofylen |
9-14 % rel. |
Humulen |
25-40 % rel. |
Farnesen |
< 1,0 % rel.
|
Selinen |
1-2 % rel. |
Bor – byl získán z potomstva po „matce“ odrůdy Northern Brewer. Po registraci byl postupně vysazován do provozu, ale po dvou letech byl registrován Premiant, který vykazoval vyšší výkonnost a především stabilitu v obsahu alfa hořkých kyselin než Bor. Přestože má Bor dobré pivovarské parametry, z důvodu stability produkce chmelových pryskyřic je postupně nahrazován odrůdou Premiant.
Pivovarské použití - je odrůda kategorie "dual purpose" vhodná pro druhé chmelení. Aroma je příjemné chmelové.
Více odborných informací najdete v Atlasu českých odrůd chmele |
Hořké látky
|
Veškeré pryskyřice |
19-25 % w. |
Foto: Chmelařský institut s.r.o., Žatec
|
a-hořké látky |
7-10 % w. |
ß-hořké látky |
3,5-5,5 % w. |
Kohumulon |
18-23 % w. |
Kolupulon |
39-44 % w. |
Chmelové silice
|
Hmotnost silic |
1,0-2,0 g/100 g |
Myrcen |
30-45 % rel. |
2-undekanon |
0,5-1,5 % rel. |
4-dekonová kyselina, ME |
1,3-1,8 % rel. |
Karyofylen |
9-13 % rel. |
Humulen |
25-40 % rel. |
Farnesen |
1-3 % rel. |
Selinen |
1-2 % rel. |
Premiant – odrůda vznikla křížením po inzuchtním křížení. Je charakteristická vyšším obsahem alfa hořkých kyselin a vysokým výnosovým potenciálem. Odrůda byla registrována v roce 1996. V současné době je pěstována na ploše téměř 220 ha, což zaručuje produkci 450 až 550 t chmele. Tato odrůda byla zařazena do dlouhodobého pokusu. Odrůda Premiant ve své skupině převážně vytlačila zahraniční odrůdy (Perle) a je používána v českých pivovarech pro druhé chmelení (výčepní i ležácké piva). V původu má 50 % Žateckého poloraného červeňáku a je charakteristická nízkým podílem kohumulonu. Pozitivně ovlivňuje jemnost hořkosti piva. Dle poznatků, jsou pivovary, kterým vyhovuje buď Sládek nebo Premiant – každá odrůda má svůj charakter, který vyhovuje pivovaru. U Premiantu se jedná o „neutrální“ hořkost – nemá vliv na nepříjemnost charakteru hořkosti.
Pivovarské použití - odrůda dual purpose pro druhé chmelení. Aroma příjemné chmelové.
Více odborných informací najdete v Atlasu českých odrůd chmele |
Hořké látky
|
Veškeré pryskyřice |
22-27 % w/w |
Foto: Chmelařský institut, s.r.o., Žatec
|
a-hořké látky |
9-12 % w/w |
ß-hořké látky |
3,5-5 % w/w |
Podíl a/ß |
2,5-3,2 |
Kohumulon |
25-33 % rel. |
Kolupulon |
45-52 % rel. |
Chmelové silice
|
Hmotnost silic |
1,0-2,0 % w/w |
Myrcen |
30-45 % rel. |
Linalol |
0,3-0,5 % rel. |
2-undekanon |
0,2-0,6 % rel. |
4-dekonová kyselina, ME |
1,0-1,5 % rel. |
Karyofylen |
7-10 % rel. |
Humulen |
15-25 % rel. |
Farnesen |
< 1,0 % rel. |
Selinen |
10-17 % rel. |
Chmelové polyfenoly |
Veškeré polyfenoly |
3,0-4,5 % w/w |
Xanthohumol |
0,45-0,75 % w/w |
Rubín byl získán výběrem z potomstva odrůdy Bor a samčí rostliny, která je několikanásobným křížencem hybridního materiálu (Žatecký poloraný červeňák a Northern Brewer). Název je odvozen od barvy révy. Odrůda byla zaregistrována v roce 2007.
Pivovarské použití - hořká odrůda, dual purpose vhodná pro druhé chmelení. Aroma je kořenité až hrubě kořenité.
Více odborných informací najdete v Atlasu českých odrůd chmele |
Hořké látky
|
Veškeré pryskyřice |
26-32 % w. |
Foto: Chmelařský institut s.r.o., Žatec
|
a-hořké látky |
9-12 % w. |
ß-hořké látky |
4-6,5 % w. |
Kohumulon |
29-38 % w. |
Kolupulon |
51-59 % w. |
Chmelové silice
|
Hmotnost silic |
2,0-3,0 g/100 g |
Myrcen |
40-55 % rel. |
2-undekanon |
0,3-0,7 % rel. |
4-dekonová kyselina, ME |
1,0-1,8 % rel. |
Karyofylen |
9-15 % rel. |
Humulen |
15-25 % rel. |
Farnesen |
< 1,0 % rel. |
Selinen |
1-3 % rel. |
Agnus – je odrůda charakteristická vysokým obsahem beta kyselin (poměr alfa/beta je cca 2), široká řada světových odrůd typu superalfa má tento poměr cca 3. V genetickém původu této odrůdy je Sládek (proto vysoká beta) a řadu kvalitativních parametrů získala po této odrůdě. Odrůda Agnus se výrazně uplatňuje u velkých českých pivovarů. Pivovarská kvalita je jednoznačně srovnatelná se zahraničními odrůdami (Magnum, Taurus, Columbus, Target), ale z výsledků pivovarů má nejlepší vliv na stabilitu piva. Tuto odrůdu požadují pivovary pro svůj zahraniční obchod, kde musí garantovat dlouhou dobu trvanlivosti. Výsledky výzkumných projektů poukázaly, že tato odrůda může být vhodná jak pro extrakci nebo výrobu pelet, tak nejen pro první chmelení, ale též i pro druhé chmelení (vysoký obsah beta hořkých kyselin).
Pivovarské použití - hořká odrůda, dual purpose vhodná pro první a druhé chmelení. Aroma vysoké intenzity chmelové až kořenité.
Více odborných informací najdete v Atlasu českých odrůd chmele |
|