BrauBeviale 2024
Tisková zpráva - 25.3.2010 |
Export českého chmele se v roce 2009 zastavil na 4.144 t
V roce 2009 bylo vyvezeno 4.144 t chmele do zahraničí. Od roku 1998 byl český chmel vyvezen přímo z České republiky již do 77 zemí celého světa a největší podíl vývozů směřoval na území Japonska. . Vzhledem k úspěšnému zápisu označení Žatecký chmel do evropského seznamu chráněných označení původu a zeměpisných označení v květnu roku 2007 budou výrobky ze Žateckého chmele již v roce 2010 čtvrtým rokem označovány etiketou s logy Žateckého chmele a evropského chráněného označení původu. Více informací o označení najdete na www.zateckychmel.eu
Největší část chmelových výrobků (chmelové granule typu 90 a typu 45) byla opět vyvezena do Japonska, a to 1793 t. Japonské pivovary Asahi, Kirin, Sapporo a Suntory jsou největšími odběrateli českého chmele, kteří odebírají až 43 % české úrody chmele exportované do zahraničí (odrůda Žatecký poloraný červeňák).
TOP 10 destinací českého chmele roku 2009 1. Japonsko – 1793, 1 t 2. Německo – 947,8 t 3. Čína – 432,2 t 4. Rusko – 257,4 t 5. JAR – 127,1 t 6. Vietnam – 94 t 7. Belgie – 84,9 t 8. Velká Británie – 60 t 9. Indie – 58,1 t 10. Spojené státy – 53,4 t Meziroční změny TOP 10 destinací českého chmele roku 2008 destinace Změna (t) 1. Japonsko – 1549 t + 244,1 2. Německo – 1368 t - 420,2 3. Čína – 235 t + 197,2 4. Polsko – 181 t - 150,9 5. Rusko – 180 t + 77,4 6. Belgie - 130 t - 45,1 7. Velká Británie – 120 t - 60 8. Ukrajina – 109 t -103,5 9. JAR – 88 t + 39,1 10. Vietnam - 68 t + 26 Mezi další významné odběratele českého chmele patří Peru, Polsko, Kolumbie, Finsko, Nový Zéland, Ukrajina, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko. V celní statistice se minulý rok objevily další 2 nové země (Tchaj-wan, Zambie), které tak rozšířily celkový počet zemí, kam se český chmel od roku 1998 vyvezl na 77. Tento fakt dokazuje, že zájem o kvalitní aromatický chmel ve světe má silný potenciál a že český chmel má ve světě významné jméno a postavení. Z pohledu pivovarů a pivovarských skupin jsou největšími odběrateli českého chmele vedle japonských a českých pivovarů, pivovarské skupiny ABInBev a SABMiller. Základem kvality českých piv je český chmel Pro české spotřebitele piva a také české chmelaře je velmi pozitivní, že chmelení českých piv je stále vysoce nad světovým průměrem a měrná dávka chmele činí v průměru 7,25 g alfa hořkých kyselin na 1 hl piva. Celosvětová dávka chmele při chmelení se pohybuje mezi 4,3-4,4 g alfy/hl. Vyšší obsah chmele v pivu je také jedním z typických znaků českých piv, který zaručuje jejich vysokou oblibu. Z výsledků šetření Výzkumného ústava pivovarského a sladařského, které byly prezentovány na Chmelařském semináři v Plzeňském Prazdroji 19.3.2009 vyplývá, že výstav piva v ČR za rok 2009 se pohybuje na hodnotě přibližně 18,8 mil. hl. Tento odhadovaný stav se změnil oproti předchozímu roku téměř o jeden milion hektolitrů což představuje zhruba o 5 % menší výstav než v roce 2008. Dosáhl tedy hodnoty srovnatelné s rokem 2004, kdy výstav piva v ČR měl dlouhodobě stoupající tendenci. Celková spotřeba alfa kyselin v ČR se pohybuje na hodnotě 138 tun. Z toho zaujímají největší podíl 67 tun alfy pelety a následuje alfa extraktová s hodnotou 60 tun. Spotřeba českého a zahraničního chmele porovnáváno v alfě je nepatrně ve prospěch českého chmele. To je podruhé za posledních 15 let co poměr českého a zahraničního chmele používaného na našem území má navrch český chmel. Hodnoty se pohybují okolo 69 tun alfy, a rozdíl mezi nimi je jen v desetinách tuny. Ve spotřebě českého chmele převládá jako v minulých letech úprava v podobě pelet. U lisovaného chmele, který má již dlouhodobou klesající tendenci se bohužel snížila spotřeba na 5,7 t alfa kyselin, což zaznamenalo snížení o 2,1 tuny alfy oproti roku 2008 a tedy nejnižší za posledních 15 let. Zbytek ze spotřeby českého chmele zaujímá extrakt. U zahraničního chmele v ČR převládá úprava v podobě extraktu a to celkem 53,8 t alfa kyselin. Pelet se spotřebovalo 12 tun alfy. Na druhou stranu však došlo k nárůstu lisovaného zahraničního chmele okolo 2,5 tun alfy. Z pohledu spotřeby chmele dle českých odrůd převládá v ČR při chmelení ŽPČ s podílem 36,5 tun alfy. Zbytek zaujímají ostatní odrůdy. Průměrná dávka alfy při chmelení piva na hektolitr v pivovarech v ČR byla 7,25 g alfy/hl a dle druhu chmelového výrobku byly nejvíce používány pelety a to přibližně z 50%. Ze 45% byl používán extrakt a zbytek náleží lisovanému chmelu. |
Založeno na Joomla!, Design: Lukas Hajek - Imemine, Template:Free Joomla 1.5 Theme,Valid XHTML and CSS.